Et wackert gjensyn

"Styrke, stabilitet, hurtighet og smidighet. Og god oversikt. Der har du Wacker Neuson-graverne våre"
(Bernt Gundersen)

I flere år jaktet Bernt Gundersen Graveservice den mest optimale gravemaskinen. Løsningen fant de hos en gammel partner de hadde hatt en lengre pause fra. 

– Klart det er spennende med ny graver, men denne gangen var jeg relativt sikker på hva jeg kom til å få, smiler Simen Bjørneseth (28) fra Solør.

Maskinføreren i Bernt Gundersen Graveservice er i gang med dagens gjøremål. Som så ofte er det fibergraving som står på programmet, men de siste månedene har han hatt med seg en ny arbeidskollega. En seks tonns Wacker Neuson ET65.

– Det har egentlig alt å si at man har utstyr man stoler på. Noe jeg absolutt har nå, fastslår Bjørneseth.

Vendte tilbake

I løpet av året har entreprenørfirmaet handlet inn ikke mindre enn tre nye Wacker Neuson-maskiner. Det markerer et tydelig comeback.

– Vi hadde Neuson-gravere allerede tidlig på 90-tallet. Da startet vi med litt kabelgraving og måtte ha maskiner som passet til det bruket, begynner Bernt Gundersen, daglig leder i firmaet som bærer hans navn.

58-åringen påpeker at de egentlig var fornøyde med graverne i en årrekke, men:

– Jeg må innrømme at vi ikke syntes servicen var god nok, og vi ønsket å prøve noe annet. De siste ti årene har flere forskjellige merker blitt testet, men det har ikke vært noen suksess, erkjenner Gundersen.

Da gode råd var dyre, ble plutselig valget åpenbart. Å vende tilbake til sin gamle partner.

– Vi er avhengige av maskiner med minst mulig ståtid, og egentlig har vi jo sett på Wacker Neuson som de beste hele tida. Så etter å ha rotet oss litt bort en periode, er det fint å være tilbake der nå, sier Gundersen.

 

Liten kjempe

Alle de tre nyanskaffelsene er av samme modell – ET65, og ble kjøpt inn fra Agder Gruppens avdeling i Oslo. Hva er det Gundersen og hans menn får med denne beltegående seks tonns-graveren?

– Det er jo ikke en stor maskin, men likevel er den sterk. Den løfter det vi har behov for å løfte. For eksempel trekkekummer og kabeltromler, det er aldri noe problem. Denne graveren er samtidig veldig stødig og stabil. Den står ikke og vipper i tide og utide, noe som er viktig sikkerhetsmessig, forteller Bjørneseth.

Firmaet har spesialisert seg på fibergraving, med Østlandet generelt som nedslagsfelt. Hovedvekten av oppdragene kretser imidlertid rundt Oslo og omegn.

– Inne i den nye maskinen har du god oversikt. Det er veldig viktig for oss som jobber rundt mye folk. Dessuten er ET65-en smidig og rask på beltene. Jeg kan forflytte meg fortere enn jeg har kunnet med andre merker, fortsetter føreren.

Forventer god service

Det er dermed liten tvil om at Bjørneseth er fornøyd med firmaets siste tilskudd. Og får følge av sjefen selv.

– Oppsummert vil jeg si at du får hele pakka. I flere år har vi lett etter en graver som passer oss og vårt arbeid best, det har vi funnet nå. Styrke, stabilitet, hurtighet og smidighet. Og god oversikt. Der har du Wacker Neuson-graverne våre, mener Gundersen.

Etter flere tiår i bransjen vet han imidlertid bedre enn de fleste at utfordringer garantert vil komme – som med alle andre maskiner.

– Vi er fortsatt i en innkjøringsperiode hvor det gjelder å få finjustert hver enkel maskin til å fungere optimalt. Så må man være forberedt på at et eller annet dukker opp underveis, slik er det bare, sier den daglige lederen.

Da er det viktigste en rask og god service. Noe som er helt essensielt for Gundersens firma.

– Før avtalen ble inngått, forlangte vi at servicen måtte være 100 prosent denne gangen. Og foreløpig har Agder Gruppen levert på det. Det har vært noen småting vi har ringt om, men da har de kommet ut med en gang. Vi har stor tro på at vi kommer til å få den servicen vi trenger.

Allsidig

Med de tre nye graverne i maskinparken, innrømmer Gundersen at han allerede lukter på muligheten til å utvide med enda en Wacker Neuson. Inntil det valget er endelig tatt, er han i hvert fall tydelig på at ET65 passer til mye.

– En ting er kabelgraving, men vi bruker de også til prosjekter knyttet til små tomtegravinger og vann og avløp for eksempel. Disse maskinene er så sterke at du kan bruke dem til alle typer millionstore jobber, avslutter Bernt Gundersen.

Portrettbilde av Bernt Gundersen.

Bernt Gundersen er daglig leder i firmaet som bærer hans navn.

Oversiktsbilde av en gravemaskin, sett fra siden.

Selskapet har investert i tre gravemaskiner, og har allerede planer om å utvide med enda en Wacker Neuson etterhvert.