Aktuelt

Rogalandsavdeling med vind i seilene

Med etablering midt i smørøyet – i det mest attraktive industriområdet på Nord-Jæren – ruster Agder Gruppens avdeling i Rogaland seg til fremtiden.

Med Jær-landskapet i syd og det urbane Sandnes/Stavanger-området mot nord, er avdelingen godt forankret i en region som aldri slutter verken å imponere eller ekspandere.

Da Idar Gilje (44) i 2021 ble spurt om å bygge opp en Rogalands-avdeling av Agder Gruppen for salg og utleie av anleggsmaskiner, tok han utfordringen på strak arm.

Han har god erfaring både med bransjen og med konkurrentene. At han mistet sertifikatet like etter ansettelsen var en strek i regningen, men en velvillig ansatt stilte opp som privatsjåfør når det trengtes de seks månedene han var forhindret fra å kjøre selv.

Det Gilje lærte av den perioden var at det lønner seg å senke tempoet på veien, og i stedet øke farten på kontoret.

Med utleie av anleggsmaskiner for et tosifret millionbeløp – bare i oppstartsåret – beviste Gilje at han sannsynligvis gjorde det meste rett, til tross for at han ikke var så mobil.  Avdelingen har gjort seg bemerket i rekordfart i det Kristiansand-baserte konsernet som Gilje sorterer under.

-Ja, vi har blitt veldig fort kjent i Rogaland på grunn av utleievirksomheten vår. At vi også driver med salg av nye og brukte maskiner har kanskje kommet litt i skyggen, sier Gilje, men regner med å ta stadig større markedsandeler også på det området.

Åtte ansatte

Idar Gilje har opprinnelig fagbrev som mekaniker. Etter noen år som mekaniker for Caterpillar, drev han i åtte år med salg for Last og Buss på Forus. Senere høstet han erfaringer hos både Pon og entreprenørselskapet Bjelland, før han fikk lederansvar i Agder Gruppen.

-Jeg hadde en god jobb hos Bjelland. Men jeg måtte hoppe på da tilbudet kom, det var da toget gikk, sier han om den avgjørelsen.

Ett år etter oppstarten leder Idar Gilje et komplett anleggssenter med seks ansatte og to lærlinger. I konsernet har avdelingen gått under navnet «Sandnes-avdelingen», til tross for at de nåværende lokalene vitterlig ligger i Klepp. Men snart skal det bygges et nytt, stort bygg, like innenfor kommunegrensen til Sandnes. Dermed blir avdelingsnavnet enda mer aktuelt enn tidligere.

Utleie

– Akkurat nå har vi 15 maskiner på langtidsleie, pluss mange maskiner og annet anleggsutstyr på kortere leieavtaler, sier Gilje.

På den store tomten utenfor lokalet står en rekke maskiner klargjort til nye oppdrag. Her er alt fra små gravemaskinskuffer til 40-tonns dumpere.

 Utleie av store maskiner har endret bransjen fundamentalt de siste årene. For kun tre-fire år siden var det lite etterspørsel etter utleiemaskiner, og det var også vanskelig å få tak i. De fleste entreprenørene har tradisjonelt vært opptatt av å eie sine egne maskiner. Men holdningen har endret seg, forklarer Gilje. Selv om en del fortsatt eier egne maskiner, har de nå begynt å leie «på toppene».

-Nå ser stadig flere fordelene med å leie i stedet for å eie. Noen oppdrag har korte tidsfrister før oppstart, og da er det mye enklere å få tak i en leiemaskin enn å få kjøpt. Ofte blir det mye dødtid på store maskiner, og dermed blir det ineffektivt. Med leie slipper man å binde opp mye kapital, og det er i det hele tatt mye mer fleksibelt, sier Gilje.

Maskiner til både bønder og kommuner

Men det er langt fra bare store maskiner som Gilje og hans mannskap beskjeftiger seg med. Også småmaskiner, lys, slanger, pumper og tanker står i sortimentet. Agder gruppen er nemlig eneimportør i Norge av Wacker Neuson-produkter, som karakteriseres av sin knallgule farge – produkter og redskaper som er etterspurt ikke bare av entreprenører, men også i flere segmenter, alt fra bønder til kommuner.

-Ja, vi har alt fra små hjullastere og gravemaskiner til betongsager, hoppetusser og lensepumper – et vidt spekter av kvalitetsprodukter. Mye på eget lager, og hvis ikke vi har det selv kan vi levere raskt fra en av våre andre avdelinger i Norge.

Snapchat

Avdelingen i Sandnes disponerer også en servicebil, som er i kontinuerlig drift i hele fylket. I tillegg til er det etablert et kontor og lager i Aksdal på Haugalandet, hvor det er en uteselger.

Som et supplement til Agder Gruppens tilstedeværelse på sosiale medier, er også Idar Gilje aktiv på Snapchat og har opprettet gruppen «Agder Gruppen Sandnes», hvor han flere ganger ukentlig poster nyheter. Dette avstedkommer både økt interesse og ytterligere salg.

-Det kan for eksempel være at jeg får meldinger som «Ser du leide ut en beltedumper. Har du en til?», forteller han.

Rigget for vekst med nybygg

På andre siden av Figgjo-elva skal det bygges et nytt industribygg for Agder Gruppen. Med adresse Fosseikveien 22, i det nye Foss Eikeland-næringsområdet på Ganddal. Søknadsprosessen er allerede i gang, og Gilje har godt håp om at grunnarbeidene kan starte allerede før nyttår. Planlagt byggetid er 8-9 måneder. Det er Grude Bygg AS som skal reise bygget.

-I dette området ligger vi midt i smørøyet i forhold til alle andre aktører i vår bransje. Her finnes både Scania, Haugsland, Sviland Transport, Trucknor og Hesselberg. Snart etablerer Volvo seg også her, og Pon er heller ikke langt unna, forteller han.

-Så dette er definitivt plassen å være. Sentralt plassert i forhold til Jæren, og kort vei fra Stavanger/Sandnes. Det er mye enklere å få folk inn til oss her, enn om vi skulle hatt tilhold et annet sted.

Bygget skal inneholde butikk, kontorer, møterom, delelager, slangeservice, maskinverksted, sveisehall og vaskehall. I tillegg blir en del av bygget (ca. 700 kvm) holdt av til utleieareal for andre virksomheter.

Med tanke på de mange store prosjektene som skal realiseres i Rogaland i de nærmeste årene, er det ingen ting som tyder på at det blir mindre å gjøre for maskinentreprenørene i regionen. Det nye sykehuset som skal bygges i Stavanger kommer til å bli et av landets største byggeprosjekter, transportkorridor Vest likeså, og i tillegg er det utlyst nytt anbud på Rogfast.

-Og så må vi ikke glemme at det mye utskifting av rørsystem, det er utrolig mye gamle rør og avløpssystemer som må skiftes under norske byer de neste årene. Så joda, det kommer til å bli gravd mye i fremtiden også.

 

 

 

Relatert