Menneskene bak maskinene

Øystein Finsrud (58) fra Tvedestrand har 40-årsjubileum som steinknuser.

40 år med steinstøv i håret

Han har knust stein i en mannsalder, Øystein Finsrud (58) i Tvedestrand. I år er det 40 år siden han startet som 18 åring i steinbruddet til sin far – og siden den dagen har turboen stått på kontinuerlig. Jubileet blir ikke markert med pause – men med å kjøpe inn enda to nye knuse- og sikteverk.

De nye Powerscreen-anleggene som ble kjøpt av Agder Gruppen nylig ble satt i drift umiddelbart etter at de ble levert i steinbruddet på Vegarheim, nord for Tvedestrand. De forrige maskinene som hadde sett sine beste dager ble tatt i innbytte – dermed ble det ingen opphold i produksjonen – for det har verken Øystein eller hans bror Magne tid til. Her er det ingen tid å miste. Tid er penger – for konkurransen er, bokstavelig talt: steinhard.

Steinstøvet legger seg aldri på Vegarheim, som er ett av Agders største knuseverk. Støvet setter seg i håret, det legger seg både utenpå og innenfor ethvert klesplagg og det kryper inn i parkerte biler selv om alle vinduer er lukket.

Til gjengjeld har Vegarheim pukkverk og entreprenør AS skapt selve livsgrunnlaget for Finsrud-familien i to generasjoner. Nå omfatter virksomheten opp mot 10 ansatte. De har vært flere. Men når man har holdt på i 40 år har man naturlig nok opplevd det meste av opp- og nedturer.

Fra bunn til topp

– Vi gikk konk i 1989. Da var renta på 18 prosent og kassakreditten på 24 prosent, forteller Øystein Finsrud.

Gullalderen var i 2017-19 da selskapet hadde kontrakt på stein til E 18-utbyggingen. På det meste har Tvedestrand-selskapet håndtert en kvart milliard tonn stein i året.

– Rekorden er 5000 tonn på en dag, forteller Finsrud.

Duracell-eieren Øystein Finsrud søker absolutt ikke oppmerksomhet, men firmaet ble likevel landskjent på 1990-tallet da hans far Tore, etter utallige innbrudd på anleggsområdet, satte opp et skilt der han truet ubudne gjester med følgende advarsel:

«De som igjen prøver seg på flere innbrudd på pukkverket vil først bli skambitt av en doberman, og etterpå vil vedkommende bli lemlestet med ei tørr grankongle i bakenden».

– Det hjalp. Da holdt de seg vekke i alle fall i ti år. Skiltet ble omtalt over hele landet, og ble til og med kåret til «Årets skilt», forteller Øystein.

Satser til tross

Den siste tiden merkes økende rentenivå, innstramminger i bygge- og anleggsbransjen og usikre fremtidsutsikter også i steinknusebransjen. Omsetningen er mindre enn før. Likevel velger Øystein Finsrud å skifte ut maskinparken med nye Powerscreen-knuse- og sikteverk.

– Det er mye penger. En så stor investering som dette er en «tiårsinvstering».  Men det er i dårlige tider man må satse – hvis man har muligheten, lyder dagens visdomsord fra Finsrud.

Det er ikke tilfeldig at han handler maskiner fra Agder Gruppen. Han har kjent Agder Gruppens gründer Svein Arne Uppstad «i alle år», og har handler flere maskiner fra ham. Tidligere i år var Finsrud den som kjøpte den aller første XCMG-graveren da Agder Gruppen startet med å importere det nye merket til Norge. Powerscreen-maskiner har Finsrud hatt befatning med helt tilbake til 1980-tallet. Og etter at Agder Gruppen ble importør av Powerscreen i Norge er veien blitt enda kortere.

– Jeg har nok hatt 8-10 forskjellige Powerscreen-maskiner opp gjennom årene. Kvaliteten har alltid vært god, sier Finsrud.

Men er pukkverk den eneste lykken? Kanskje ikke. For nå snuser Øystein Finsrud på noe helt annet, noe som handler om det grønne skiftet og en solcellepark på 28 mål. Sammen med Tvedestrand Næringsområde og selskapet Greenstat er Finsrud nemlig involvert i det som skal bli en av Sørlandets største solkraftverk. Men det er en annen historie.

Her er to Powerscreen-maskiner i arbeid på pukkverket.

Maskinene er i drift dagen lang på Vegarheim pukkverk i Tvedestrand.

På det meste er det knust 250.000 tonn i året på Vegarheim pukkverk.

Her er det nye sikteverket, Powerscreen Warrior 1800.

Øysteins bror Magne Finsrud (t.h.) sammen med selger Roy Arne Jansen fra Agder Gruppen.