Aktuelt (Januar 2023)

NRC Kept kjøper elektriske rivemaskiner fra Agder Gruppen

Ombyggingen av rivemaskinene innebærer at de gjøres til hybridmaskiner, som kan drives på elektrisitet i tillegg til dieseldrift. Maskinene går på 1.000 volt.

(Januar 2023)

Miljøselskapet NRC Kept har kjøpt landets to første elektriske rivemaskiner fra Agder Gruppen.

– Vi investerer i slike maskiner for å kunne redusere utslipp av klimagasser, og ikke minst støy, sier daglig leder i NRC Kept, Monto J. Hussain.

De to store rivemaskinene, av typen Caterpillar 352 og 340 står nå til ombygging og modernisering hos Agder Gruppen i Flekkefjord. Maskinene er opprinnelig dieselmaskiner, men blir nå modifisert til hybridmaskiner som kan gå på elektrisitet.

Maskinene er ferdig til leveranse i mai/juni. Fra sommeren kan altså NRC Kept (tidligere Norsk saneringsservice) for første gang rive hele bygg helt utslippsfritt.

– Første firma
Ombyggingen av maskinene foregår hos Agder Tunnelservice i Flekkefjord, et selskap i Agder Gruppen. De har allerede levert flere andre hybrid-maskiner til anleggsbransjen, men dette er de to første rivemaskinene.

– NRC Kept er det første firmaet i denne bransjen som går denne veien og satser enda grønnere. De vil nå kunne rive og gjøre alle prosessene på el-drift. Maskinen vil spare store mengder fossilt drivstoff, og man vil få en arbeidsplass som er veldig bra med tanke på helse, miljø og sikkerhet, sier daglig leder Kjell Vidar Hamre i Agder Tunnelservice.

– Flere forespørsler
NRC Kept har allerede en rekke mindre elektriske maskiner i porteføljen. Men elektrisk drift av større rivemaskiner har til nå ikke vært vanlig i bransjen, der det meste tradisjonelt har gått på diesel.

– Vi har fått flere forespørsler allerede om å kunne drive utslippsfritt, og dette er egentlig bare et steg på veien for videre investeringer i miljøvennlige maskiner, sier Monto J. Hussain.

1.000 volt
Ombyggingen av rivemaskinene innebærer at de gjøres til hybridmaskiner, som kan drives på elektrisitet i tillegg til dieseldrift. Maskinene går på 1.000 volt.

– Disse maskinene kan brukes i hele landet, men vil trolig bli mest brukt i bynære strøk. Målet vårt er at de skal gjøre oss i stand til å rive utslippsfritt til sommeren. Det er godt for miljøet og det hjelper oss til å nå målet om å redusere klimagassutslippene våre med 30 prosent innen 2025, sier Monto J. Hussain.

Fakta om NRC Kept
NRC Kept (Tidligere Norsk saneringsservice) tilbyr hele spekteret av tjenester innen miljørådgivning, kartlegging, miljøsanering, riving og grunnarbeider. Selskapet bidrar til å bevare materialer og masser som kan tas vare på. Det sikrer lønnsomme og miljøvennlige prosjekter for kundene.
NRC Kept har ca 130 medarbeidere, dekker hele Norge, og tar prosjekter av alle størrelser.
NRC Kept het tidligere Norsk Saneringsservice.
Selskapet er et miljøselskap i NRC Group.

Fakta om Agder Gruppen
Agder Gruppen er en totalleverandør til anleggsbransjen og har avdelinger i Kristiansand, Flekkefjord, Sandnes, Førde, Fauske, Bergen, Drammen, Larvik og Oslo og Stockholm.
Selskapet er godkjent maskinbygger med egen produktportefølje samt avdelinger innenfor teknisk, elektro og mekanikk, og er i førersetet innen utvikling og forbedring av tunnel- og anleggsutstyr til vårt segment. Agder Gruppen har ca. 250 medarbeidere.

Fakta om rivemaskinene
CAT 352 og 340
Rivemaskiner med lang rekkevidde. Kan rive store bygg og konstruksjoner.

Modifisering til hybrid løsning
Det bygges inn et ekstra powerpack-system, som utgjør en ekstra drivlinje på maskinen.
På elektrisitet går maskinen på 1000 volt på kabel, 100% utslippsfritt.